Call Us: 01424 871120 - email: info@pumphousedesigns.co.uk

High Street, Lydd.

Dwelling in flood zone

Project Description

Our clients bought the plot of land with planning permission for a new dwelling. However they did have some adjustments to make to the scheme in order for the dwelling to suit their way of living. Permission was sought to alter the previously approved scheme and approved with various conditions including energy rating, ecological enhancements, the removal of a badger sett, surface water and sewage disposal. These were dealt with under a separate application following liaison with Natural England and Energy consultants.

Due to the floor risk element, there was a minimum floor level which the dwelling needed to conform with. Additionally, with the dwelling being new, it needed to conform with certain building regulations to aid those in wheelchairs. This meant slopes needed to be incorporated into the design to allow for a level threshold to the rear of the dwelling. A block and beam suspended floor was the most cost effective method of raising the floor level over 1.5m above ground level.

The client wished to use a timber framed inner skin, our drawing was sent to a local company to manufacture the timber frame and this was constructed first before the brickwork was laid around the outside. After starting the process in early 2016, the project was completed in December 2017.

Project Details

  • Client Private Individual
  • Date December 7, 2017
  • Tags Residential
Back to Top